Prateći Program

 

IZLOŽBA
Galerija Alternativnog kulturnog centra Jagodina
TRKIJA
Likovna estetika u filmu
autor: Marija Vulić

Lepota je vidljiva, ali nedostižna i nezadrživa; ne da se uhvatiti, ne može se ukrasti, nema se za što kupiti, niti se može od ljudi oteti ni od Boga izmoliti; kao priviđenje je, nestvarno i kratkoveko, a draže od svega sto je živo, stvarno i nadohvat ruke.
Ivo Andrić

Animirani film "Trkija" po motivima pripovetke „Devojka brža od konja“ bavi se fenomenom lepote i večite čežnje za njenom spoznajom.
Ideja samog projekta i opredeljanja za animiranu interpretaciju narodne pripovetke, koja je ubraja u bisere našeg usmenog narodnog predanja, jesta ta da se deci školskog uzrasta približe vrednosti  narodne baštine i pomogne u tumačenju i prepoznavanju vrhunskih umetničkih dostignuća.

U središtu priče je predanje o pokušaju da se lepa devojka zadobije pobedom na trci. Devojka, glavni junak priče je neobičnog porekla i još neobičnije lepote. Kroz niz fantazmagoričinih i metaforičkih  slika o stvaranju njene natprirodne lepote i situacija tokom same trke,  između devojke i prosaca koje je izazvala, dolazimo do trenutka kada možemo zaključiti da lepota ne može pripasti pojedincu, da se ne može uzeti.

Više od narativnog konteksta i fabularno-sadržinske osnove pripovetke, ovo je univerzalna tema spoznaje prirode sveta i pojava koje nas okružuju. Ideja autora je da kroz umetnost filma i animacije kreativno nadogradi  temu i aktuelizuje vrednosti naše narodne književnosti.

prateca fotografija za izlozbu

 

 

RADIONICA

FIZIČKO-MUZIČKI-LIKOVNI POLIGON
Miloš Tomić

Dođite na fizičko-muzičko-likovne poligone!

Koristeći nađene, jeftine materijale, napravićemo na poljančetu smešnu kopiju izmišljene kompjuterske igrice koja se prelazi kroz izazove: fizičke, likovne i muzičke.

što znači: ako ste raposloženi da se kotrljate dok crtate i usput ispunjavate nečiju muzičku želju, dobijate žeton za ulazak... a to je smao početak!

prateca fotografija za radionicu

 

filmfreeway

festhome