paola

Paola Orlić

Paola Orlić je producentkinja Svetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb u Hrvatskoj, istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja. Osnovne studije je završila na Filološkom fakultetu u Zagrebu sa diplomom za istoriju umetnosti i filozofiju, a master studije na Umetničkom koledžu Univerziteta u Ohaju (SAD), sa fokusom na umetnost i film. Nakon povratka u Hrvatsku, nastavlja da radi kao frilenser na različitim kulturnim i medijskim projektima, i kao saradnica na nekoliko prominentnih filmskih festivala u Hrvatskoj. Osim svoje producentske uloge, Paola je i nezavisan kustos i predavač. Bila je organizator brojnih međunarodnih grupnih i samostalnih izložbi te je pisala, uređivala i objavila nekolicinu umetničkih monografija. Aktivna je članica Hrvarskog društava istoričara umetnosti (DPUH) i Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Hrvatske (ULUPUH). Više od decenije predsedava umetničkim savetom Galerije Makina u Puli i sarađuje sa FoAM laboratorijama u Briselu na dugoročnom projektu PARN (Narativi fizičke i alternativne stvarnosti). Kao članica žirija često učestvuje na mnogim međunarodnim filmskim festivalima gde takođe promoviše Animafest Zagreb i umetnost animacije uopšt

 

 

miki

Miroljub Stojanović


Miroljub Stojanović rođen je 2. marta 1958. godine. Studije je završio na Univerzitetu u Beogradu, Departman za svetsku književnost i teoriju. Svoju karijeru počeo je sa 17 godina kao filmski kritičar za mnoge alternativne beogradske časopise. Godine 1990. postaje član Departamna za dokumentaciju bivšeg Instituta za film, današnjeg Filmskog centra Srbije. Njegovi članci objavljeni su u više od 40 filmskih časopisa, novina i godišnjaka. Kao autor filmskih kritika, našao se na stranama više od 20 filmskih knjiga, a njegov rad prevođen je na 6 jezika. Veoma bogatu bibliografiju kompletira brojnim pojavama na televiziji i radiju, kao i na predavanjima o filmu i književnosti. Duboko je involviran u azijsku kinematografiju i kulturu uopšte, posetio je 24 azijske zemlje fokusirajući se na indijski, filipinski i japanski predratni film, kao na film visokog modernizma šezdesetih. Ekspert je za indijski film, posebno za njegovo "zlatno doba" - od nezavisnosti do smrti Lala Bahadura Šastriha, poslednjeg indijskog gandijskog predsednika vlade. Bio je programski direktor i urednik najveće retrospektive indijskog filma na prostoru Balkana, u Hrvatskoj, tokom 2011. Već godinama je stalni filmski kritičar NIN-a, jednog od vodećih srpskih ilustrovanih nedeljnika.

 

 

loran

Loran Guj


Loran radi kao animator od 1995. godine. Nakon što je naučio principe tradicionalne animacije 1994. godine, kada je živeo na Reunijonu, radio je u različitim kompanijama i agencijama. Kao režiser asistent učestvovao je u radu na nekoliko animiranih serija, i kako 2D animator za reklamne agencije. Nekoliko godina kasnije, od 2001. do 2004. radio je i kao 3D animator za 2 kompanije za video igre u Grenoblu. Zatim je, kao frilenser, počeo više da se bavi 2D animacijom i moušn dizajnom za reklame, korporativne filmove i muzičke spotove. Time se i dalje bavi, ali organizuje i radionice animacije za učenike i studente. Paralelno sa svojim produkcijskim poslom predaje montažu, moušn dizajn, VFX i 2D animaciju. Predavao j u Visokoj školi “Gobelins” u Anesiju od 2001. do 2008. Sada predaje montažu, kolor korekciju i moušn dizajn na Visokoj filmskoj školi ISPRA u Tuluzu.

 

 

mileta

Mileta Poštić


Mileta Poštić je iz Novog Sada i bavi se animiranim filmom već 30 godina. Akademiju umetnosti završio je u Sjedinjenim Američkim Državama, a master studije u Velikoj Britaniji. Predavao je na univerzitetima na 4 kontinenta i 7 zemalja, a držao radionice u još 5 zemalja. Osnovao je prvi smer za Animaciju u Srbiji 2003. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Radio je kao frilenser za klijente iz raznih oblasti za različite medije: korporacije, vladine i nevladine organizacije i agencije. Radio je i u nekoliko studija animacije u nekoliko zemalja. Trenutno je storibord direktor i menadžer internog trening centra u Iervolino međunarodnom studiju i suvlasnik i direktor Furuna studija za animaciju.

 

carraro

Mauro Kararo

 
Mauro Kararo (Mauro Carraro) rođen je u severozapadnoj Italiji. Nakon studija grafike, fotografije i grafičkog dizajna na Politehničkoj školi u Milanu nastavio je svoj akademski put u Francuskoj. Godine 2010. diplomirao je na prestižnoj francuskoj školi Supinfokom u Arlu, gde je studirao kompjuterski generisanu animaciju. Sada živi u Ženevi, u Švajcarskoj, gde radi za Nadasdi filmski studio. Svojom jedinstvenom tehnikom već vidljivom i u najranijim radovima, Mauro je doprineo izradi nagrađivanog dugometražnog filma Approved for Adoption (2012) gde je bio zadužen za kompoziting. Njegov prvi profesionalni animirani film “Sve do Santjaga” (Hasta Santiago) dobio je nagradu za Najbolji debitantski film na festivalu u Anesiju 2014. godine kao i više od 20 nagrada širom sveta. Njegov šetominutni film Aubade, pre svoje premijere 2014. uspešno je pičovan takođe na Filmskom festival u Anesiju. Film je više puta nagrađivan i selektovan za više od 150 festivala. Njegov poslednji kratki film “59 sekundi” osvojio je Pardino d'Argento na Filmskom festival u Lokarnu 2017. godine, I selektovan je za više od 50 filmskih festival. Uz to, Mauro često učestvuje na festivalima kao član žirija, te su neka od njegovih gostovanja bila na Međunarodnom filmskom festival “Krok”, Varšavskom filmskom festivalu i “Najbolje of najboljeg” filmskom festival u Seulu. Od 2014. Godine, njegov masterklas “Senzitivni 3D” i radionica “Kako otvoriti svoje 3D oko” održani su u više od 30 škola, na festivalima i univerzitetima kao što su Univerzitet u Berlinu “Konrad Vulf”, Evropski institud za dizajn u Milanu (IED) i Akademija umetnosti u Viljnusu (2020).

 

filmfreeway

festhome